Avaruuslipat - seikkailu, joka imaisee mukaansa

12.02.2021

Kirja-arvio

Omakustannekentälle voi päätyä monenlaista reittiä, ja tämä monimuotoisuus kiehtoo minua kovasti. Osa teoksista julkaistaan pelkästään painettuina, osa vain e-kirjoina. Osalla on ISBN-koodi ja osalla ei. On myös kokonaisia kirjasarjoja, jotka voi lukea suoraan netistä tai ladata e-kirjoina itselleen täysin ilmaiseksi.

Tällaista sarjaa julkaisee kirjailija Johanna Kari. Hänen Avaruuslipat-sarjansa on inspiroitunut japanilaisista kevytromaaneista, animesta ja mangasta. Valtaosa japanilaisista kevytromaaneista on alkanut verkkojulkaisuna, joten Avaruuslipat jatkaa esikuviensa jalanjäljissä.

Karin omien sanojen mukaan tarina koostuu siirappisesta romanssista, avaruusaluksista ja aikuiseksi kasvamisen vaikeudesta eli kaikesta siitä, mistä hän japanilaisessa viihteessä pitää. Tämä arvio käsittelee kolmea ensimmäistä kirjaa, jotka muodostavat trilogian: Lähes sankari siis itsekin, Ja laiva valmis on nousemaan ja Kimmelsi taivaan kuu.

Tarina alkaa, kun Emmerie suuntaa ensimmäisenä päivänä Taivasopiston kouluun, josta valmistuu avaruuspilotteja. Välittömästi mieleeni maalautui tuttu kuva katsomistani animesarjoista, joissa lähdetään myös liikkeelle arkisesta tilanteesta, usein kouluaamusta. Puolittain odotin Emmerien säntäävän kadulle paahtoleipä suussaan, joten oli hauskaa, ettei näin sentään käynyt. Kari kuitenkin flirttaili mahdollisuudella ja tarjosi näin heti alkuun japanilaisen viihteen kuluttajalle tärpin, joka muilta lukijoilta jää huomaamatta.

Pieni vihjailu ja toisinaan suorempi tuttujen elementtien käyttäminen jatkuu läpi matkan ja luo aiheeseen perehtyneelle lukijalle tunteen, että hän on nyt osa tätä juttua ja tietää, mistä puhutaan. Voiko tällaista teosta siis suositella lukijalle, joka ei tiedä "mitään mistään japanijutuista"? Sanoisin, että kyllä voi, sillä lainatut elementit eivät ole Avaruuslippojen itseisarvo vaan mauste, joka maistuu toisille tutulta ja toisille vieraalta. Kaiken ytimessä on kuitenkin nuorten hahmojen kasvukertomus, ihanan kirvelevä rakkaus ja avaruuden mahtavuus.

Olen pitkään kaivannut hyvää avaruusseikkailua. Kyllähän tieteiskirjallisuutta yhä julkaistaan ja tarjolla on myös avaruuselokuvia, mutta viime vuosina minusta on tuntunut, etten ole silti löytänyt etsimääni, paria animesarjaa lukuun ottamatta. Tähän nälkään Avaruuslipat vastasi täydellisesti. Vaikka avaruuteen asti ei vielä kunnolla ensimmäisessä kirjassa päästä, kaksi seuraavaa ovat jo herkullista avaruusseikkailua, johon mahtuu vauhdikas tilanne jos toinenkin. Samalla lukijalle herätellään kysymyksiä suuremmasta juonikuviosta, joka avautuu taustalla makoisan hitaasti.

Kielellisesti Avaruuslipat ei ole kaikkein hiotuin timantti, mutta sen tarinalliset ansiot nousevat ainakin minulle merkityksellisemmiksi. Tekstissä näkyy kirjailijan aito riemu, rakkaus aiheeseen ja myös oman genren tuntemus, joten lukijana on ihana vain heittäytyä tarinan vietäväksi. Odotan mielenkiinnolla, minne Kari minut seuraavaksi johdattaa.

Jos haluat lähteä mukaan seikkailuun, Avaruuslippoja pääset lukemaan Karin kotisivuilta.

Tämän lukukokemuksen jakoi

Anna Kaija
Indieklubi