10 kysymystä - S. A. Keränen

19.01.2023

Tämä blogiteksti on osa 10 kysymystä -haastattelusarjaa, jossa indieklubilaiset raottavat näkemyksiään ja kokemuksiaan kirjoittamisesta.

Kuinka monta tuntia kirjoitat päivässä keskimäärin?

Nykyään minulla ei ole enää päiväkiintiötä. Saattaa mennä pitkiäkin aikoja, etten kirjoita mitään, ja sitten yhtäkkiä rykäisen tarinan ilmoille parissa kuukaudessa. Voin sanoa, että tämä ei ole toimiva taktiikka, mutta elämä on nyt vain tällaista.

Saatko kirjoittamisesta energiaa vai uuvuttaako se sinua?

Silloin, kun kirjoittaminen ei suju, se uuvuttaa. Tai pikemminkin uuvuttaa se, että pitäisi kirjoittaa mutta päätyy vain jahkailemaan ja tekemään kaikkea muuta ja soimaamaan itseään saamattomuudestaan. Sitten kun teksti kulkee, saan siitä yleensä energiaa.

Kuinka kauan sinulla mene keskimäärin käsikirjoituksen valmistumiseen?

Tähän on hankala vastata. Olen kirjoittanut yhden pisimmistä teksteistäni neljässä kuukaudessa, kun taas joidenkin kanssa on mennyt vuosia.

Mikä on luovan prosessisi vaikein vaihe?

Jatkaa alkuhuuman laannuttua. Joskus lässähdys tapahtuu parin luvun jälkeen, mutta yleensä jossain sadannen liuskan tienoilla. Kun siitä pääsee yli, on todennäköisempää, että tarina vetää loppuun asti.

Mitä poistit edellisestä käsikirjoituksestasi ennen sen lopullista versiota?

Aika paljon jaaritteluja ja täytesanoja. Oikeastaan vedin koko homman uusiksi, koska tekstistä oli joskus 10 vuotta sitten tulossa fanfic, jopa kahden eri kaanonin. Onneksi ei tullut, koska se toimii huomattavasti paremmin näin.

Jos voisit kertoa jotain nuoremmalle itsellesi kirjoittamisesta, mitä se olisi?

Unohda kaikki tekotaiteellisuus ja se, mitä ja miten pitäisi kirjoittaa, ja kirjoita vain sitä, mitä haluat, miten haluat.

Kuinka monta julkaisematonta tai puolivalmista käsikirjoitusta löytyy pöytälaatikostasi?

Köh, ei puhuta siitä.

Mitä kirjallinen menestyminen sinulle tarkoittaa?

Minulle on aina ollut tärkeää ilahduttaa lukijoita. Ajattelen, että en välttämättä kirjoita valtavirralle uppoavia tarinoita, mutta oikealle lukijalle tekstini voivat antaa paljon. Menestystä on se, kun tällainen lukija löytää tarinani.

Mitkä ovat mielestäsi aloittelevan kirjailijan yleisimmät virheet?

Kuvitella, että tämä olisi jotenkin helppoa ja tällä saisi rahaa ja menestystä.

Oletko kirjoittanut kirjoihisi salaisuuksia, jotka vain harvat niistä huomaavat?

Tavallaan. Minulla on tapana ujuttaa tarinoihini pääsiäismunia, näin anglismilla ilmaistuna. Olen aina kauhean innoissani näistä kätketyistä pikku aarteistani ja toivon, että edes yksi lukija huomaisi ne. Osa niistä on viittauksia todellisiin historiallisiin henkilöihin tai tapahtumiin (mm. Kuoleman kysymyksessä on useampi tällainen), osa pelkästään sanavalintoja. Eräs pitkäaikainen lukijani huomaa teksteistäni aina kaikki Frendit-viittaukset, ne tahattomatkin.