Kustannettu kirja vai omakustanne? 17 syytä puolesta ja vastaan

17.02.2022

Kun mielessäsi alkaa häämöttää ajatus omasta kirjasta, on tärkeää punnita kustannustapojen mahdolliset edut ja haitat. Tavallisesti omasta kirjasta unelmoiville on ollut tarjolla kaksi vaihtoehtoa: tavoitella perinteistä kustannussopimusta tai tehdä omakustanne.

Kirjailija Rick Lauber on luetellut Writers' Digest -sivustolla 17 syytä kustannetun kirjan ja omakustanteen puolesta ja vastaan. Voit lukea alkuperäisen artikkelin täältä.

Kustannetun kirjan edut

Ei kuluja

Kustantamot eivät laita kirjailijaa maksamaan kirjan kuluja. Kustannussopimus on merkki kustantamon sitoutumisesta kirjaprojektiisi ja he myös tähtäävät sen menestymiseen. Mikäli kustantamo kysyy kirjailijalta ennakkomaksua, kyse ei välttämättä ole autenttisesta toimijasta lainkaan. Kustantamo voi kuitenkin tarjota kirjailijalle ennakkomaksun.

Uskottavuus

Kustannussopimuksen saaneilla kirjailijoilla on usein enemmän arvovaltaa alan sidosryhmien keskuudessa, ja tästä on kirjailijalle hyötyä. Esimerkiksi kirjan saaminen kirjakaupan valikoimaan on helpompaa, kun kirjailijan takana on tunnetun kustantamon nimi. Kirjakaupat eivät välttämättä järjestä omakustantajille kirjan signeeraustapahtumia, saati lisää omakustanteita kaupan valikoimaan lainkaan.

Alan tietämys

Kustantamoiden tehtävänä on myydä kirjoja. Kustantamoissa on siis tietoa ja kokemusta siitä, miten kirjasta tehdään lukijakunnalle houkutteleva.

Palkattu tietotaito

Perinteisillä kirjataloilla on tiimi kirjojen tuottamista varten. Kirjailija voi saada avukseen kustannustoimittajan, kielentarkastajan, graafikon ja tiedottajan ilman, että hänen täytyy maksaa siitä senttiäkään.

Luottamuksen herättäminen

Kirjoittajat työstävät tarinoita ilman, että he juurikaan saavat projektistaan palautetta. Kustannussopimus on konkreettinen merkki siitä, että tarina on onnistunut ja että kirjoittajan taidot ovat sillä tasolla, jota alalla pidetään suotavana.



Kustannetun kirjan haittapuolet

Oikeuksien menettäminen

Kustannussopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä kirjailija tulee tyypillisesti luovuttaneeksi useita oikeuksia omaan tekstiinsä. Jos kirjoittaja luopuu kaikista oikeuksistaan, hän ei voi käyttää, myydä, julkaista uudelleen omaa materiaaliaan toisaalla. Haluatko kirjoittajana menettää kaikki oikeutesi omaan käsikirjoitukseesi? Se on iso kysymys, jota jokaisen kirjoittajan soisi pohtia.

Viivytykset

Kirjan julkaiseminen perinteiseen tapaan voi olla tuskallisen hidas prosessi. Kustannussopimuksen allekirjoittamisen jälkeen voi kestää kuukausia, ennen kuin kirja tulee julkaistuksi.

Eriävät näkemykset

Mitä enemmän kirjaprojektin ympärillä häärää ihmisiä, sitä todennäköisempää on eriävien näkemysten yhteentörmäys. Kustannustoimittaja voi ehdottaa muutosta, jota kirjailija ei pidä toivottavana. Kirjailijalla voi myös olla vahva näkemys genrestä, jota hän kirjoittaa, mutta kustantamo voi painottaa markkinoinnissa jotain muuta.


Omakustanteen edut

Nopeampi julkaisu

Usein kirjailijat palavat halusta saada kirja julkaistuksi ja omakustanteen kohdalla julkaisuprosessi voi olla kuukausia lyhyempi kuin perinteisessä, kustannusohjelmaa seuraavassa kirjatalossa.

Mahdollisuus korkeampiin katteisiin

Riippuen tavasta, jolla kirja kustannetaan, omakustantaja voi saada myyntituloista kaiken. Kustannussopimus taas takaa kirjailijalle vain tietyn prosenttiosuuden per myyty kirja. Näin ollen indiekirjailija, joka hoitaa jakelun ja joka osaa vielä myydä kirjaansa uutterasti voi tietyissä tilanteissa tienata kirjallaan enemmän kuin perinteisen kirjatalon kautta.

Määräysvalta

Kirjailijat, jotka valitsevat omakustannereitin, pitävät projektin määräysvallan täysin omissa käsissään. Tällä tavoin kirjailijan ei tarvitse riidellä esimerkiksi kirjan kansikuvasta taikka myyntihinnasta. Ohjien pitäminen omissa käsissä voi olla hyvin voimaannuttavaa.

Pidempi hyllyikä

Perinteisesti julkaistut kirjat voivat koreilla kirjakaupan hyllyllä muutaman kuukauden, kunnes tulevat sysätyksi syrjään uusien nimikkeiden tieltä. Omakustanteet voivat pysyä esillä pidempään, mikäli kirjailijalla itsellään vain riittää tahtoa markkinoida teostaan itsenäisesti.



Omakustanteen mahdolliset haittapuolet

Hinta

Kirjailija maksaa kirjaprojektinsa viulut itse. Kulut tekstin viimeistelystä kirjan kansikuvaan ja valmiin kirjan jakelusta markkinointiin voivat olla tuhansia euroja.Tämä on myös kuluerä, jota kirjamyynnillä ei välttämättä saa paikattua.

Tuen puuttuminen

Omakustanteen kohdalla on eduksi osata muutakin kuin kirjoittaa. Mikäli kirjoittaja ei esimerkiksi osaa tehdä kirjan kansia tai taittoa omatoimisesti, asiasta voi muodostua este kirjan julkaisulle.

Näkyvyyden uupuminen

Omakustanteisiin voidaan suhtautua kirjakauppojen lisäksi nuivasti muissakin yhteyksissä. Esimerkiksi medianäkyvyys voi jäädä pieneksi, kun palstatilasta on kisaamassa myös kustantamoiden nimikkeet.

Epävarmuus

Kirjailija voi odottaa kirjalleen menestystä varmemmin mielin kustantamon huomassa. Omakustanteen kohdalla kirjailija voi joutua tilanteeseen, jossa hän toteaa tulleen sijoittaneensa rahaa projektiin, josta menestystä ei tule.

Varastotila

Kustannustavasta riippuen omakustantajan tulee löytää kirjoilleen varastotilaa. Monella omakustantajalla saattaakin olla kirjojaan laatikollinen jos toinenkin. Vaikka on suositeltavaa, että kirjailijalla itsellään on aina muutama kopio kirjaansa käden ulottuvilla, usean sadan kirjan varastointi vaatii jo mahdollisesti erityisjärjestelyitä.