Kirja-arvio: Pettäjäloukku kysyy, miksi mies pettää

15.09.2021

Kun viihteellisyys, kipeät tunteet ja ripaus psykologisia pohdintoja kohtaavat, syntyy Pettäjäloukku. Saara Tani kuvaa pettämistä ja sen aiheuttavia tunteita osuvasti esikoisromaanissaan (BoD 2020).

Henna on kyllästynyt valehteleviin ja pettäviin miehiin. Hän päättää virittää pettäjille ansan ja paljastaa heidät vaimoille ja tyttöystäville. Projekti loukuttaa heti muutaman miehen, mutta ei tuotakaan pelkkää tyydytystä. Entä kuinka käy, kun Henna ihastuu kesken projektin?

Pettäjäloukku on naisille suunnattua viihdettä, joka on sukua Henriikka Rönkkösen roiseille sinkkuelämän kuvauksille sekä Holly Bournen feministisille, mutta mielikuvituksellisille rakkaustarinoille. Seksistä ja miehistä puhutaan ronskisti ja suorasukaisesti, välillä viihteen keinoin kärjistäen. Kevyemmän pinnan alla kuplii kuitenkin ajatuksia siitä, mikä saa miehet pettämään ja kuinka yhteiskunta asettaa erilaisia vaatimuksia miehille ja naisille. Pettäjäloukku on hyvä esimerkki siitä, ettei viihteen tarvitse olla pelkkää pintaa - vaikkei toisaalta vakavimpiin teemoihin tarvitse sukeltaa kovin syvällekään.

Sen sijaan syvälle mennään niissä tunteissa, joita pettäminen voi aiheuttaa. Hennan ajatukset ja tuntemukset vaikuttavat aidoilta ja kipu oikealta. Päähenkilön trauman käsittely yhtenäistää myös kirjan rakennetta, joka muuten on episodimaisesti miehestä toiseen etenevä.

Tämän lajityypin kirjoissa lukijalla on lupa odottaa onnellista loppua, mutta viimeisessä luvussa asiat järjestyivät tämän lukijan mielestä jo turhankin täydellisesti. Kielellinen viimeistely, tapahtumien kaaren piirtäminen tarkemmaksi ja pieni tiivistys toisivat kirjan positiiviset puolet vielä paremmin esiin.

Suosittelen kirjaa naisille suunnatun viihteen ystäville sekä vertaistueksi kaikille, joilla on omakohtaista kokemusta internetajan deittailusta.

Katri Sisko
Indieklubi