Kirja-arvio: Genrerajat rikkovaa seikkailua

02.06.2021

Aikuisille suomeksi kirjoitettua fantasiaa ei edelleenkään ole kovin paljon, mutta H.M. Haltia tarjoaa lääkettä tähän puutteeseen. Kouto: Vedensuden valta (BoD, 2021) vie mielikuvitukselliselle matkalle muun muassa itämaisesta filosofiasta ja kamppailulajeista ammentavaan maailmaan.

Sylvia ei tunne pelkoa. Häntä ei juuri järisytä sekään, että hän saa nelikymppisenä tietää kuolevansa syöpään. Kun hän vahingossa päätyy toiseen maailmaan, hän ei aio pysyä poissa sieltä, vaikka käskettäisiin. Pian entiset elämät kietoutuvat nykyisiin, salaisuudet paljastuvat ja Sylvia joutuu kohtaamaan suuren haasteen kouton taidon avulla.

Sylvia on päähenkilönä tyyppi, joka varmasti jakaa mielipiteitä. Alkuun hän näyttäytyy jopa ylimielisenä, mutta loppua kohden Sylvia saa enemmän sävyjä ja hänen kohtalonsa alkaa kiinnostaa eri tavalla. On myös erittäin virkistävää, että päähenkilö on tämän tyyppisessä kirjassa nelikymppinen. Mukavaa, että fantasiasävyistä tekstiä kirjoitetaan myös aikuisista ja tapahtumissa liikutaan myös aikuisten maailmassa!

Kouto ammentaa itämaisesta mystiikasta ja kamppailulajeista, mutta tarinassa liikutaan myös koti-Suomessa ja San Franciscossa. Genrerajoja rikotaan ja tarina tarjoilee fantasian lisäksi mm. ihmissuhdeviihdettä ja erotiikkaa. Erikoisuutena kirjassa ovat liike-elämään liittyvät juonenkäänteet. Ne voisivat olla hyvinkin kiinnostavia, jos saisivat hieman enemmän tilaa, eikä niitä ohitettaisi nopeasti selostamalla.

Toisaalta kirjassa on niin paljon elementtejä, ettei ihmekään, että jotkut osuudet joudutaan sivuuttamaan nopeammin. Siitä päästääkin makuasioihin: joku toinen voisi pitääkin siitä, että tarina tarjoilee nopealla tahdilla paljon monenlaista, minusta taas tarina olisi voinut toimia paremmin, jos keskeisiä elementtejä olisi kehitelty ja kuvattu rauhassa.

Lopussa langanpätkiä solmitaan kuitenkin jo hyvin yhteen, ja ymmärtääkseni jatkoakin teokselle on tulossa. Ehkäpä siis lisää syventymistä kiinnostaviin elementteihin on luvassa. Niitä nimittäin Kouto: Vedensuden valta tarjoilee lukijalle montakin.

Katri Sisko
Indieklubi