10 kysymystä - Janne Kellari

12.03.2021

Tämä blogiteksti on osa 10 kysymystä -haastattelusarjaa, jossa indieklubilaiset raottavat näkemyksiään ja kokemuksiaan kirjoittamisesta.

Kuinka monta tuntia kirjoitat päivässä keskimäärin?

Vaikea kysymys, koska hajonta on melkoinen. Indiekirjailijana ei ole suorituspaineita ja voi kirjoittaa puhtaasti tuntemusten mukaan. Joskus menee päiviä etten kirjoita ollenkaan ja jonain päivänä kirjoitan useita tunteja. Ehkä keskiarvo on jossain kahden 1-2 tunnin lukemissa. Toki koska genre on tieteisfantasia, joka sijoittuu itse luomaani maailmankaikkeuteen ja sen historiaan, niin vaikka en välttämättä kirjoita jonain päivänä niin se ei tarkoita ettenkö työskentelisi kirjoittamisen parissa. Kartat, aikajanat, kielet, kulttuurit, kaaviot ja muistiinpanot työllistävät lähes yhtä paljon kuin varsinainen kirjoittaminen.


Saatko kirjoittamisesta energiaa vai uuvuttaako se sinua?

Kirjoittaminen ja kaikki siihen liittyvä suunnittelu antavat energiaa. Tuntuu hyvältä, kun saa luotua jotain uutta. Sen sijaan editointi käy toisinaan työstä, joka vie mehut.


Kuinka kauan sinulla mene keskimäärin käsikirjoituksen valmistumiseen?

Yleensä käsikirjoituksen ensimmäinen raakaversio, varsinainen tarina, vie noin puoli vuotta. Tämän jälkeen pidän noin vuoden tauon, jona työstän muita kirjoja ja annan itselleni etäisyyttä tekstiin. Sitten kun lähden editoimaan käsikirjoituksesta valmista kirjaa, niin siihen menee noin kymmenen kuukautta.


Mikä on luovan prosessisi vaikein vaihe?

Editointi on teknisesti haastavin osuus, mutta kaikkinensa prosessissa kokonaisuuden hallinta on ehkä vaikeinta. Kun kirjoitat itsenäisistä tarinoista koostuvia, mutta samaan maaimankaikkeuteen ja samalle historialliselle aikajanalle sijoittuvia kirjoja, niin jokainen niistä jollain tapaa vaikutta muihin ja tuon kokonaisuuden hallinta on haastavaa.


Mitä poistit edellisestä käsikirjoituksestasi ennen sen lopullista versiota?

Samojen asioiden toistoa vähän eri muodoissa ja liikaa selittelyä.


Jos voisit kertoa jotain nuoremmalle itsellesi kirjoittamisesta, mitä se olisi?

Hae vertaistukea, kaikkea ei tarvitse tehdä yksin hämärässä kopissa.


Kuinka monta julkaisematonta tai puolivalmista käsikirjoitusta löytyy pöytälaatikostasi?

6-7


Mitä kirjallinen menestyminen sinulle tarkoittaa?

Pelkästään kirjan julkaisu on menestys, jonka pienenkin lukijakunnan ja positiivisen lukijapalautteen saaminen kruunaa.


Mitkä ovat mielestäsi aloittelevan kirjailijan yleisimmät virheet?

Yksin tekeminen


Oletko kirjoittanut kirjoihisi salaisuuksia, jotka vain harvat niistä huomaavat?

Kaikissa kirjoissani on hienovaraisia viittauksia toisiin kirjoihin ja salaisuuksia, jotka ratkeavat jossakin muussa kirjassa. Minulla on jopa easter egg -kaaviot eri kirjojen välisistä viittauksista.