15 asiaa, joihin kirjailijaksi haluavan ei pitäisi sortua

01.11.2022

Yhdysvaltalainen freelance-journalisti Zachary Petit on koonnut kirjailijahaastatteluiden ja omien kokemustensa pohjalta listan, joita kirjoittajan ei tulisi tehdä. Löydätkö listalta asioita, joita olet itsekin pohtinut?

Tämä teksti on tiivistelmä artikkelista, joka julkaistu Writers Digets -sivustolla lokakuussa 2020. Voit lukea alkuperäisen artikkelin täältä.

Kuva: kaboompics/Pixabay
Kuva: kaboompics/Pixabay

1. Älä oleta, että on olemassa ennalta määrätty reitti kirjailijuuteen

Kirjailijaksi voi kasvaa monella tavoin. Sen sijaan, että yrittäisit seurata jonkun toisen reittiää, toimi sen mukaan, mikä toimii sinulle. Kuuntele vaistojasi, luota niihin ja poimi mukaasi vinkit, jotka sopivat sinulle ja tukevat sinun vahvuuksiasi.

2. Älä imitoi esikuvaasi

Ole oma itsesi. Vaikka kehotus kuulostaa kliseiseltä, siinä on vinha perä. Sinulla on oma ääni ja tyyli, joten älä imitoi muita. Kirjailija Allegra Goodman on tiivistänyt neuvon toteamalla: "On sallittua antaa tarinoiden pysytellä sinussa ja insipiroitua niistä. Mutta kun on aika kirjoittaa, unohda lempikirjasi."

3. Löydä oma rytmi

Älä jumiudu nyrkkisääntöihin, jotka väittävät mistä sinun pitäisi kirjoittaa ja missä vaiheessa kirjoitusprojektia on oikea aika editoida. Katso käsikirjoituskohtaisesti, millainen rytmi toimii sinulle parhaiten.

4. Älä laita kaikkia munia samaan koriin

Työstä useampaa ideaa ja/tai käsikirjoitusta samanaikaisesti. Näin pidät luovan puolesi aktiivisena samalla, kun hoidat yhden kirjan myyntiä joko lukijoiden tai kustantamoiden suuntaan.

5. Vältä viimeiseen asti olemasta epärehellinen taikka tyly

Kirja-alan piirit ovat pienet ja puheet leviävät nopeasti. Siksi myös puheet heistä, joiden kanssa ei ole helppoa työskennellä kaikuvat pitkälle.

6. Älä osoita suuttumusta saadusta palautteesta

Yksikään teksti ei tule olemaan kaikkien mieleen. Lähes jokaisella beta-lukijalla ja kustannustoimittajalla on käsikirjoituksestassii oma näkemyksensä, eikä se ole suinkaan huono asia. Tunnista palautteesta toistuvat kommentit, joihin kiinnittää huomiota. Ole avoin rakentavalle palautteelle, koska vain siten sinusta tulee parempi kirjoittaja.

7. ... mutta älä altista itseäsi trolleille

Trollit trollaavat, joten jätä heidät huomioimatta.

8. Älä lipsu perusasioista

Lauserakenteet, lukujako, kielioppi. Ne muodostavat perustan, jonka täytyy olla kunnossa ennen kuin lähestyt kirja-alan ammattilaisia.

9. Älä kirjoita aiheesta, joka on trendikäs juuri nyt

Kun käsikirjoituksesi on valmis, trendit ovat jo suurella todennäköisyydellä vaihtuneet. Älä mieti liikaa, mikä on muodissa juuri nyt vaan kirjoita tarina, josta aidosti innostut.

10. Älä ole pahanilkinen toisen kirjailijan menestyksestä

Pyri iloitsemaan muiden onnistumisista. Sen sijaan, että tuntisit kateutta, yritä oppia muiden menestyksestä. Kyse ei ole nollasummapelistä.

11. Älä oleta, että kirjoittaminen on helppoa

Kirjan julkaisseella kirjailijalla on usein kasa julkaisemattomia käsikirjoituksia kontollaan. Harva onnistuu ensimmäisellä kerralla ja menestystä on usein erittäin vaikea ennakoida.

12. Älä unohda välillä elää

Kirjoittaminen on todellisuuden reflektointia. Älä siis jämähdä koneesi taakse vaan järjestä itsellesi hetkiä, joina et tee mitään kirjoittamiseen viittaavaakaan.

13. Älä vähättele lukemisen merkitystä

Lukeminen opettaa sinua kirjoittamaan. Se on usein myös terapeuttista.

14. Älä epäröi luovuttaa ... yksittäisen käsikirjoituksen suhteen

Joskus tarina ei useista yrityksistä huolimatta toimi ja on ajan tuhlausta käyttää vuosia tekstin hiomiseen, joka ei hiomisella parane.

15. Mutta älä koskaan oikeasti luovuta

Kirjoittajat kirjoittavat. Jokaisen kohdalle osuu hetkiä, joina luovuttaminen käy mielessä, mutta harva meistä oikeasti tekee niin. Ei siis ole yllätys, että löydämme taas itsemme näppäimistön äärestä odottamassa sitä hetkeä, kun tarina alkaa muodostua kuin itsestään...