10 kysymystä - Katri Sisko

13.05.2021

Tämä blogiteksti on osa 10 kysymystä -haastattelusarjaa, jossa indieklubilaiset raottavat näkemyksiään ja kokemuksiaan kirjoittamisesta.

Kuinka monta tuntia kirjoitat päivässä keskimäärin?

Kirjoitan niin paljon kuin ehdin. Pienen lapsen kanssa kirjoitusaika mitataan kuitenkin ennemmin minuuteissa kuin tunneissa.


Saatko kirjoittamisesta energiaa vai uuvuttaako se sinua?

Luominen voi olla parhaimmillaan melkoista päihdettä. Kun flow on päällä ja ideoita syntyy, voi kierroksia olla jopa vaikea nollata.

Toisaalta kirjoittamiseni on vuosi vuodelta muuttunut ammattimaisemmaksi ja alkanut sen myötä tuntua enemmän työltä. Päivätyö, lapsi ja muut harrastukset täyttävät myös päiviäni, ja lepäämiselle ei tunnu aina jäävän riittävästi aikaa.


Kuinka kauan sinulla mene keskimäärin käsikirjoituksen valmistumiseen?

Niin kauan, että teksti on mielestäni valmis. Omalla kohdallani hauduttelu ja editointi ovat jokaisen projektin kohdalla vieneet useampia vuosia.


Mikä on luovan prosessisi vaikein vaihe?

Vaikeinta on alkaa editoida tekstin ensimmäistä versiota. Alkuhuuma on haihtunut, tekstin valmistuminen loputtoman kaukana ja usko omiin kykyihin on koetuksella.


Mitä poistit edellisestä käsikirjoituksestasi ennen sen lopullista versiota?

Ainakin yhden henkilöhahmon, muutaman turhan juonenkäänteen, pari joutavaksi jäänyttä lukua ja kohtausta sekä ainakin tuhat minä-pronominia ja sekä-sanaa.


Jos voisit kertoa jotain nuoremmalle itsellesi kirjoittamisesta, mitä se olisi?

Älä odota, että olet valmis, vaan ala tehdä töitä.


Kuinka monta julkaisematonta tai puolivalmista käsikirjoitusta löytyy pöytälaatikostasi?

Niin monta, että olen seonnut laskuissa jo vuosia sitten! Kymmeniä ainakin, ellen ole jo siirtynyt kolminumeroisiin lukemiin.


Mitä kirjallinen menestyminen sinulle tarkoittaa?

Kaikista suurin kirjallinen menestyminen minulle olisi kirjoittaa kirja, johon pieni perfektionisti minussa voisi olla täysin tyytyväinen.


Mitkä ovat mielestäsi aloittelevan kirjailijan yleisimmät virheet?

Omissa ensimmäisissä teksteissäni on luultavasti kaikki mahdolliset virheet: kokonaisuus ei ole tasapainossa, lukijalle väännetään asiat rautalangasta ja tekstistä voisi tiivistää puolet pois.


Oletko kirjoittanut kirjoihisi salaisuuksia, jotka vain harvat niistä huomaavat?

Ehkäpä kevyen pinnan alta saattaakin löytyä syvempiä ajatuksia, jos uskaltaa lukea viihdettä vakavasti. ;)