10 kysymystä - E. E. Leivo

03.11.2021

Tämä blogiteksti on osa 10 kysymystä -haastattelusarjaa, jossa indieklubilaiset raottavat näkemyksiään ja kokemuksiaan kirjoittamisesta.

Kuinka monta tuntia kirjoitat päivässä keskimäärin?

Jos ei työssä kirjoittamisia lasketa (teen toimittajan töitä) kirjoitan normaaliaikoina vapaa-ajalla päivittäin vajaasta parista tunnista ehkä viiteen tuntiin. En ole kylläkään laskenut aikoja. Pyrin joka päivä kirjoittamaan jotakin. Kun työt puskevat päälle, silloin ei kylläkään jää aikaa indieprojekteille.


Saatko kirjoittamisesta energiaa vai uuvuttaako se sinua?

Toisinaan kirjoittaminen, etenkin siihen liittyvä aivotyö ja silkka lauseiden muotoileminen uuvuttaa fyysisesti, vaikka kirjoittaminen onkin mukavaa. Silloin tuntuu samalta kuin lähtisi urheilemaan väsyneenä. Kun tekstin vihdoin saa valmiiksi, vapautuu energiaa. On tärkeää, ettei kirjoittaminen mene överiksi. Silloin alkaa väsyttää ja ärsyttää koko homma. Onneksi tauko auttaa uuvahdukseen.


Kuinka kauan sinulla mene keskimäärin käsikirjoituksen valmistumiseen?

Vähintään puoli vuotta. Sen jälkeen alkaa vielä armoton editointivaihe, ja jossain vaiheessa tekstiä pitää lepuuttaakin ihan ajan kanssa.


Mikä on luovan prosessisi vaikein vaihe?

Minulle hankalinta on aloittaminen. Tarina ja ideat ovat tekeytyneet päässäni täydelliseksi kokonaisuudeksi, taustatyö on tehty, ja muistiinpanojakin on tavallisesti vaikka muille jakaa. Kun kaiken pitäisi olla valmista, alan lykätä aloittamista, ja ensimmäisten sanojen kirjoittaminen on piinallista. Vaatimukset ovat kovat heti alusta asti, vaikka tietää, että tämä on vasta luonnostelua. Silloin pitää muistaa sanoa itselleen "alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo".


Mitä poistit edellisestä käsikirjoituksestasi ennen sen lopullista versiota?

Lyhyitä kohtia, jotka olivat mielestäni jotenkin vähän nukuttavia. Henkilöiden turhaa pölötystä eli joitakin repliikkejä. Editointi on kuin juustoa höyläisi, sieltä täältä lähtee turhia sanoja ja lauseita. Ennen lopullista versiota olen tavallisesti höylännyt kirjoitusta kovalla kädellä jo useamman vuoden ajan, joten viimeisimmät poistot ovat minimaalisia.


Jos voisit kertoa jotain nuoremmalle itsellesi kirjoittamisesta, mitä se olisi?

Malttia! Mihinkään ei ole kiire. Kirjoittaminen ei ole nopeuskilpailu. Kirjailijaksi ei tulla yhdessä yössä.


Kuinka monta julkaisematonta tai puolivalmista käsikirjoitusta löytyy pöytälaatikostasi?

Kolme valmista romaanikäsikirjoitusta ja yksi aloitus.


Mitä kirjallinen menestyminen sinulle tarkoittaa?

Sitä, että kirjoitan ajatukseni ja ideani tarinaksi niin hyvin kuin pystyn.


Mitkä ovat mielestäsi aloittelevan kirjailijan yleisimmät virheet?

Liiallinen kiire. Ei ole hyvä nysvätä yhtä käsikirjoitusta vuosikausia mutta ei ole myöskään hyvä kiirehtiä puolivalmiin tekeleen kanssa.


Oletko kirjoittanut kirjoihisi salaisuuksia, jotka vain harvat niistä huomaavat?

Kaikki tarinani ovat täynnä salaisuuksia, ei tosin muiden, vaan omia. Ne, jotka tuntevat elämänvaiheeni, huomaavat ne kyllä, jos sattuvat lukemaan kirjani. Muuan toistaiseksi julkaisematon romaanikäsikirjoitukseni sisältää esimerkiksi rakkaudentunnustuksen.